Hoe moet ik bloembollen planten?

Het voorjaar komt er weer aan! Dat is ook vaak het moment dat veel mensen veel zin krijgen om iets aan de tuin te doen. En wat is er nou leuker dan bloemetjes in de perken voor een mooie fleurige bloementuin?

Toch is het moment waarop het gaat kriebelen om bloemen te planten niet per definitie ook het beste moment om de bloemen te gaan planten. Want wanneer kan ik nu het beste de bloembollen gaan planten? Grofweg kun je de bloemen onderverdelen in de voorjaarsbloeiers, denk hierbij aan tulpen en narcissen, en de zomerbloeiers zoals de populaire Dahlia’s.

Het is belangrijk van te voren goed op de hoogte te zijn van de specifieke behoefte en planttijd van jouw bloembollen. In de regel is het zo dat je hier niet te veel van af kunt wijken om toch nog een mooi resultaat neer te zetten. Als je in het najaar dient te planten kan dit in september maar ook bijvoorbeeld pas in december. Wel is het belangrijk dat de bloembollen vóór de eerste nachtvorst worden geplant!

Ok, we hebben nu vastgesteld wanneer de bloembollen geplant moeten worden, maar hoe moet dat eigenlijk, een bloembol planten? Dat is eigenlijk heel eenvoudig. Ploeg eerst de aarde waar je in gaat planten goed los, maak vervolgens een gat en leg daar de bloembol in (de puntige kant omhoog!). Hierna maak je het gat weer dicht en drukt het voorzichtig aan. Geen zin om met een spade aan de slag te gaan? Er zijn ook speciale bollenplanters waarmee een goed gat maken voor een bloembol veel gemakkelijker gaat!

Maar hoe diep moeten die bloembollen nu eigenlijk? Dat is heel simpel: drie keer zo diep als de hoogte van de bloembol zelf. Overigens is dat ook weer precies de ruimte die je tussen de bloembollen moet laten zodat de bloeiende bloemen op een perfecte afstand van elkaar komen te staan.

Maakt het dan nog uit in welke soort grond ik mijn bloembollen aanplant? Eigenlijk niet, mits de grond van nature goed water en vocht doorlaat. De voedingsstoffen die een bloem nodig heeft om te groeien zitten voor de eerste periode van nature al in de bloembol. Handig!

Nog een paar tips:

Geniet van je bloementuin!