Hoe krijg ik meer vogels in de tuin?

Wat is er nu gezelliger dan leuke vogeltjes in de tuin? Toch kan het zo zijn dat je het voor je gevoel zo leuk mogelijk voor ze maakt, maar er is geen vogelgeluid te bekennen. Wat kun je hier gemakkelijk aan doen zodat jouw tuin gezellig vol zit met leuke vogels?

Veel mensen vinden het tegenwoordig praktisch om een tuin met weinig groen te hebben en met veel tegels. Voor vogels is het echter juist van groot belang dat de omgeving zo natuurlijk mogelijk is. Een verschil in planten en bodembedekkingen leidt ertoe dat er ook een grote variatie aan diertjes wel wat nuttigs kunnen vinden in jouw tuin. Sommige zullen uitgebloeide bloemen en takjes gebruiken om nesten te bouwen, anderen kunnen misschien juist in het gras op zoek naar insecten of wormen om lekker op te eten.

Naast voeding en materiaal zoeken vogels ook vooral naar een veilig plekje. Daarom zijn een stukje dicht struikgewas of dichtgroeiende bomen ook een welkom toevluchtsoord voor veel vogeltjes. Ze bieden hiermee beschutting en veiligheid tegen roofdieren en andere, grotere, vogels. Daarnaast zijn in dit soort dichtbegroeide bomen of struiken vaak wel besjes of insecten te vinden waar de vogels weer van kunnen eten.

Heb je geen tuin maar wel een flink balkon of een dakterras? Ook dan gaan deze tips gewoon op, je moet hier misschien wat creatiever te werk gaan maar deze dingen zijn in zowel het klein als in het (heel) groot uit te voeren.

Zijn er dan ook nog dingen die ik niet moet doen en die vogels juist afschrikken van mijn tuin? Ja die zijn er ook! Let bijvoorbeeld op dat je niet in het voorjaar gaat snoeien. Hiermee vernietig je misschien wel een beginnend eco-systeem en verstoor je bijvoorbeeld nesten in aanbouw of nog erger, nesten die al in gebruik zijn. Laat bijvoorbeeld ook bladeren lekker liggen in plaats van ze heel vaak weg te harken. Ook uitgebloeide planten mogen best blijven staan tot in het voorjaar, hier leggen namelijk vlinders hun eitjes in!

Het laatste en belangrijkste is misschien wel: Geen gif spuiten! Er zijn wel honderd redenen te verzinnen waarom je dit niet moet doen. Maar ook voor de insecten en vogels in je tuin is dit desastreus. Er zijn genoeg natuurlijke oplossingen zonder gif voor elk probleem in je tuin, wees een beetje lief voor de natuur en je zult zien dat de natuur zich ook graag nestelt in jouw mooie, vogelvriendelijke tuin!