Het materiaal Rotan wordt steeds vaker gebruikt voor tuinsets, tuinstoelen en loungesets. Het ziet er mooi uit, is niet te kostbaar en lijkt stevig en weerbestendig. Maar wat is Rotan precies en hoe herken ik goede rotan tuinmeubelen?

Echte Rotan is een natuurproduct en komt van de rotanpalm. Vroeger werden vaak tuinmeubelen die werden aangemerkt als riet ook gemaakt van rotan (ook wel Rattan genoemd). Omdat Rotan sterk en flexibel is en daarom relatief makkelijk te bewerken werd het steeds populairder als basis voor tuinsets, ook omdat de prijs goed is en men steeds vaker op zoek ging naar een tuinset of tuinbank van natuurlijke materialen.

Tegenwoordig is er ook veel kunstmatige Rotan op de markt, dat is eigenlijk Wicker. Dit is een kunststof dat gelijkend is aan rotan qua uitstraling en stevigheid, maar het is dus geen natuurproduct. Voordeel van Wicker is wel dat het goed tegen vocht kan.

De termen Riet, Rattan, Rotan en Wicker worden dus veel door elkaar heen gebruikt als het gaat om tuinstoelen, banken en tuinsets. Let dus bij het aanschaffen goed op welk type materiaal je wenst en wat er dus wordt verkocht. Rattan wordt steeds vaker gebruikt als mooie marketingnaam voor een synthetisch product dat vooral erg lijkt op Rattan/Rotan maar het zeker niet is. Ook bij het juiste onderhoud, wel of niet afdekken en de mate van weerbestendigheid zoals zon en regen is het van groot belang dat je precies weet welk materiaal er is gebruikt voor jouw tuinset. Zorg dat je niet voor verrassingen komt te staan.